Tuesday, November 17, 2015

Upravljanje vremenom – Pomodoro tehnika

Uvijek sam u potrazi za boljim rješenjima u upravljanju vremenom. Puno radim, volim da radim i često se pretrpam obavezama što me zna uvesti u nepotreban stres koji mi umanjuje radnu učinkovitost. Znam da nisam jedini kome se to dešava. Ima nas puno radoholičara koji od količine obaveza koje sebi natovarimo nemamo vremena ni da se kvalitetno organizujemo što smanjuje efikasnost u radu, a dugoročno vodi u burnout. Osim lošeg planiranja česta greška koju sam godinama radio je multi-tasking, odnosno obavljanje više aktivnosti u isto vrijeme.

Surfajući bespućima interneta, slušajući podcaste i čitajući knjige u zadnjih par mjeseci sam nekoliko puta naišao na nešto što se zove pomodoro tehnika. Trebalo je više puta da se sretnem sa tim pojmom pa da se potrudim da ga proučim. Na prvu me privukla jednostavnost tehnike. Iste sedmice sam počeo da je primjenjujem. Nakon nekog vremena mi je ušla u rutinu i dovela do značajnog poboljšanja odnosa vrijeme/rezultat. Da nedužim dalje, najbolje je da ukratno opišem o čemu se radi.


Pomodoro Technique ili Pomodoro tehnika je vrlo jednostavna metoda upravljanja vremenom koju je razvio Francesco Cirillo još krajem osamdesetih. U tehnici se koristi tajmer koji radne zadatke dijeli u intervale od preporučenih 25 minuta (interval možete prilagoditi svom radnom ritmu, odnosno postaviti vrijeme koje vam odgovara). Svaki interval se zove pomodoro (paradajz na italijanskom). Nakon fokusiranog i ničim ometanog rada od 25 minuta treba da nagradite sebe sa 3 do 5 minuta pauze.

Cirillo je ovu metodu nazvao Pomodoro tehnika po kuhinjskom tajmeru u obliku paradajza koji je koristio u učenju dok je bio student.

U implementaciji ove tehnike postoji 5 koraka:

  1. Odredi task/zadatak  na kojem ćeš da radiš
  2. Postavi pomodoro tajmer na 25 minuta (ili na interval koji ti više odgovara)
  3. Radi samo na tom tasku dok tajmer ne zazvoni
  4. Uzmi pauzu od 3-5 minuta i pređi na novi pomodoro
  5. Nakon četiri pomodora uzmi dužu pauzu od 15 do 30 minuta.
Da bi ova tehnika funkcionisala potrebno je da se tokom rada riješite svih distrakcija koje vam mogu razbiti fokus. Meni to nekad nije lako jer mi posao zahtjeva da sam uvijek dostupan na telefon, ali neke druge distrakcije mogu da uklonim. Također nekad između pomodoro zadataka uzimam duže pauze da obavim kraće poslove kao što su telefonski pozivi ili provjeravanje e-maila.

Kao mjerač vremena možete koristiti sat sa štopericom, sat na telefonu ili neku od aplikacija na app storu ili google playu koje su napravljene upravo za ovu tehniku. Samo u pretraživač kucajte pojam pomodoro timer.

Ovaj tekst je samo kratak opis tehnike koja se meni posebno dopala, a ko želi malo dublje da zaroni u ovu priču može ne netu pronaći hrpu tekstova i postova na ovu temu.


2 comments:

Manuel Radovanović said...

Da li misliš da je pomodoro tehnika odrađivanje posla? Kako se neko kreativan može opustiti i dozvoliti samom sebi da njegovi talenti dođu do izražaja ako je opterećen task-om i timer-om?

Nikola Kužet said...

Pomodoro tehnika jeste odrađivanje posla, ali i kreativan posao se često svodi na "odrađivanje posla". Rijetki su momenti kad se pojavi inspiracija koja nije potaknuta radom. Veliki umjetnici često kažu da se njihov uspjeh većim dijelom zasniva na radu, a manjim na talentu. Mislim da talenat koji nema matricu po kojoj će raditi nikad neće doći do punog izražaja.