Saturday, December 31, 2016

Može li sad jedna stvarno dobra vijest?

Koliko često vam se desi da dobra vijest prođe pored vas, a da je i ne primjetite. Iskreno, meni počesto. Toliko smo nesvjesno fokusirani na loše vijesti, okupirani problemima, negativnom retorikom, reaktivnom politikom, propašću i neuspjehom da počinjem ozbiljno sumnjati da smo programirani da konzumiramo samo negativne vijesti. Realno, kada ste zadnji put čuli pozitivnu ekonomsku vijest koja govori o ozbiljnom uspjehu iz našeg užeg okruženja, a da se ne radi o otvaranju supermarketa, što ne smatram za lošu vijest, ali niko me ne može uvjeriti da je to veliki uspjeh za našu ekonomiju. To je samo kvalitetan PR trgovačkih kompanija.

Možda ste čuli za ovu vijest, a možda i niste. Ako jeste, super, još ću vas jednom podsjetiti. Ako niste, zapitajte se zašto niste. Da li je problem u negativnom okruženju, medijima koje pratite ili jednostavno vaš um nije navikao da prima pozitivne informacije. To je mentalni obrazac u kojem se svi ponekad nesvjesno zaglavimo.

A sada vijest:

Kompanija Lanaco iz Banjaluke je prva firma iz BiH koja je pozvana da učestvuje u Elite programu Londonske berze.
Elite program je pokrenut 2012. a do sada je kroz njega prošlo više od 350 evropskih kompanija, a Lanaco se u paketu za 2016. našao među 50 najperspektivnijih. Program traje od aprila 2016. pa naredne dvije godine. U Elite program ulazi se isključivo po preporuci. Lanaco je preporučen od strane Unicredit Banke koja je partner Londonskoj berzi u ovom programu. U Elite program ulaze uglavnom mlade male i srednje kompanije željne razvoja, ekspanzije i napredovanja koje traže nove partnere, nova tržišta i ozbiljne investitore. Cilj ovog programa je da se preduzeća koja imaju jasnu strategiju razvoja ozbiljno i profesionalno pripreme za sljedeću fazu rasta. Sa predstavnicima kompanija konstantno radi više od 150 konsultanata, koji ih vode kroz obuke, faze i pregovore sa investitorima. Na taj način učesnicima programa se pomaže da unaprijede poslovanje i pravilno planiraju sljedeće korake. Osim toga, firme učesnice se međusobno povezuju, integrišu, sarađuju i šire svoju mrežu kontakata i potencijalnih partnera. Zajednica Elite programa za sada broji 90 investitora i njihov broj konstantno rate. Proces apliciranja traje dvije godine, a nakon toga učesnik programa, u ovom slučaju Lanaco, počinje sa poslovanjem na Londonskoj berzi.


Šta ovaj uspjeh znači za Lanaco? Šta znači za Republiku Srpsku, a šta za Bosnu i Hercegovinu?

Lanaco učešćem u ovom programu dobija profesionalno mentorstvo, pristup finansijskoj zajednici i zainteresovanost ozbiljnih investitora sa kojima će moći direktno komunicirati.
Za Republiku Srpsku, pored bitnog ekonomskog uticaja, može da donese i promjenu imidža. Budimo realni, Republika Srpska ima jako loš imidž u okruženju. Pozitivne vijesti odavde skoro da i ne dolaze, jedina prepoznatljiva lica u regionu su istrošeni političari sa istrošenim idejama i poneka polujadna zvijezda rijeliti programa.
Za Bosnu i Hercegovinu važi isto što i za Republiku Srpsku. Premalo je pozitivnih vijesti, dobrih projekata i inicijativa koje se iz BiH plasiraju u regiju i Evropu. Uglavnom problemi i budalaštine. Lanacov uspjeh otvorio je vrata i drugim domaćim kompanijama da uđu u elitno evropsko društvo. Nakon Lanaca u isti program kasnije ove godine ušla je i AS Grupa u čijem sastavu je i sarajevski Klas. Nadajmo se da će ih biti još.

Iz Hrvatske u ovom programu za sada učestvuje šest kompanije. Preduzeća Tokić i Novi Agrar započinju drugi modul usavršavanja od ukupno osam. Ostali učesnici programa iz Hrvatske su Hangar 18, Invictus Investments,  Pet-Prom i Span.

Druga dobra vijest vezana za Lanaco, koja je, interesantno, dobila puno veći medijski prostor, je otvaranje njihove nove poslovne zgrade, odnosno tehnološkog centra. Radi se o prvoj pametnoj zgradi na našim prostorima kojom u potpunosti upravlja softver. Čestitam im na tome. Zgrada je impresivna, lijepa, tehnološki i arhitektonski vrlo moderna, ali mene vijest o njihovom učešću u Elite programu mnogo više raduje. Uz dva uspješna dostignuća koja sam naveo Lanaco je ove godine proslavio 26 godina poslovanja. Na sjajan način su obilježili jubilej i pripremili se za novu fazu razvoja.

Da zaključimo. Ulazak Lanaca u Elite program Londonske berze je odlična vijest. Ostavimo sad po strani lokalne, lične, političke, etničke, medijske, entitetske, administrativne, opoziciono-vladajuće i druge podjele. Ljudi, ovo je odlična vijest. I za Lanaco i za Republiku Srpsku i za Bosnu i Hercegovinu i za sve nas. Ovo je informacija vrijedna naše pažnje i dijeljenja.

E sad, zašto je otvaranje zgrade ili supermarketa važnija vijest od ulaska naše kompanije u Elite program Londonske berze? Vjerujem zato što se te vijesti više konzumiraju. I tu je srž problema. Naš fokus. U SAD-u čvrsto treće mjesto na listi najčitanijih dnevnih novina drži Wall Street Journal koji je čisto ekonomski medij. Kod nas ni ne postoji dnevna novina sa dominantnom ekonomskom tematikom. Ne postoji ni sedmični magazin. Postoji nekoliko skromnih web portala koji posluju na granici održivosti. O ozbiljnim ekonomskim analizama i istraživanjima u novinarstvu neću ni da govorim. Vlasnici medija i novinari će reći da nema ni publike za ozbiljan ekonomski medij. Čitaoci, sa druge strane, će reći da bi rado pratili kvalitetne ekonomske medije kada bi isti postojali i eto nas u ćorsokaku. Mislim da u medijskom prostoru u BiH trenutno postoji prazan prostor koji bi kvalitetno mogla da popuni lokalna varijanta Forbesa, WJS-a, Economista ili Financial Timesa. Tada ovako dobre vijesti više ne bi prolazile nezapaženo.

Moja poruka za danas je: 
Birajte medije koje pratite, birajte vijesti koje konzumirate, pratite ekonomska dešavanja i počnite primjećivati uspješne priče oko sebe.

No comments: