Sunday, January 19, 2014

Znanje nikad nije bilo dostupno kao danas

ZNANJE NIKAD NIJE BILO DOSTUPNO KAO DANAS

Otkad postoji pismenost kod ljudi, nikad na jednom mjestu nije sakupljeno kompletno akumulirano znanje i pisana istorija. Bilo je ambicioznih poduhvata, kao što je aleksandrijska bibilioteka, ali tadašnja količina zapisanog znanja uopšte nije uporediva sa današnjim. Prema istraživanju Stanford Univerziteta, ukupno ljudsko znanje nastalo do 1900. godine udvostručeno je do 1950. godine. Od tada se cjelokupno ljudsko znanje udvostručava svakih 5 – 8 godina. Unazad desetak godina svjedočimo revolucionarnoj promjeni na polju dostupnosti znanja. Internet iz temelja mijenja naš pristup znanju i informacijama. Sa kompjutera, tableta ili smartfona možemo, uglavnom besplatno ili za pristojnu cijenu,  pronaći bilo koju potrebnu informaciju, pregledati ili downloadati knjigu, časopis, film, muziku, virtuelno obilaziti svjetske muzeje, gradove, prirodne atrakcije. U cjelokupnoj ljudskoj istoriji nikada niti jedna generacija ljudi nije mogla ni maštati o ovakvim mogućnostima. Pitanje je šta kao pojedinci s tim radimo, koliko smo svjesni ovih mogućnosti i koliko ih uopšte koristimo?
Trenutno me najviše oduševljavaju neprofitne internet kompanije koje nude besplatne kurseve iz raznih oblasti. Moj apsloutni favorit je Coursera. To je obrazovna kompanija čiji partneri su top svjetski univerziteti koji preko Coursera platforme pružaju svoje kurseve iz raznih oblasti. Besplatno. Kursevi su uglavnom certificirani. Coursera nije jedina takve vrste, još neki su edX, Stanford Online, Academic Earth, Udacity i slične. Certifikati koje dobijete preko ovih organizacija nisu akademski priznati i ne nose ECTS bodove, ali zato postoji nešto što se zove „University of the People“ što je prvi besplatan univerzitet sa online studijama na svijetu. Broj studenata je ograničen tako da postoji određena selekcija kandidata. Očekuju se i novi slični projekti, ako ih već nema.
Današnje društvo se naziva društvom znanja u kojem je obrazovan čovjek u središtu pažnje. Okruženje je stalno promjenljivo. U budućnosti će na siguran i dobar posao moći će da računaju samo oni pojedinci koji budu spremni da se prilagode promjenama u uslovima i vremenu, kao i oni koji budu stalno obnavljali stara i sticali nova znanja.
Veštine i znanja stvaraju razliku među ljudima. Kako u priznanju u društvu, tako i na platnoj listi. Nedajte da vas zbune izolovani slučajevi i izuzeci. Upotrebljivo znanje se uvijek i svuda visoko kotira. Jasno, što je društvo naprednije, znanje je cjenjenije i obratno.


Za kraj, u vidu citata, moja skromna posveta nedavno preminulom velikanu:

No comments: