Friday, November 11, 2016

Genijalno rješenje BH političara za nezaposlenost mladih

Sa 57,5% (prema izvorima Svjetske banke) BiH je svjetski prvak u nezaposlenosti mladih. Drugi izvori kažu da u većim gradovima polovina mladih u tridesetim godinama nema ni jednog dana upisanog radnog staža. U manjim gradovima i na selu situacija je još gora. To nije dobro, svi ćemo se složiti. Kako bi se stanje popravilo sve bosanskohercegovačke vlade, parlamenti i skupštine, vijeća, odbori i odjeljenja na državnom, entitetskom, kantonalnom, gradskom i opštinskom nivou skočile su na noge i počele djelovati. Usaglasili su politike, stavili na stranu nacionalne, vjerske i političke podjele i razmirice i dogovorili zajedničko djelovanje. Po prvi put u kratkoj istoriji mlade države Bosne i Hercegovine. Svi k'o jedan. Bratstvo i jedinstvo. Josip Broz bi, da ih vidi, suzu radosnicu pustio. Jedino mi nije poznato da li strategiju i taktiku dogovaraju digitalno, telepatski ili direktnom komunikacijom. Nekako mi je nevjerovatno da mogu sve dogovoriti i usaglasiti direktnom komunikacijom. Mislim da se ipak radi o nekom naprednom sistemu komuniciranja nepoznatom i nedostupnom nama običnim smrtnicima. Ne znam ni koje je krovno tijelo zaslužno za nadzor i koordinaciju, ali mora mu se odati priznanje jer savršeno radi posao. Ovakva usaglašenost i razumijevanje nije viđena još od dogovora o podjeli novca iz Elektroprenosa.
Kao četiri ključne strategije u borbi protiv nezaposlenosti mladih određene su:
  • Korupcija,
  • Nepotizam,
  • Ekonomska stagnacija i
  • Konstanto stvaranje osjećaja opšteg beznađa.
Ove četiri strategije kada se sprovode sinhrono tvore magičnu formulu koja za rezultat daje rapidno opadanje stope nezaposlenosti mladih. Kako? Vrlo jednostavno. Nezaposlena mladost masovnim egzodusom napušta zemlju. Jer, šta da radi mlada nezaposlena osoba u zemlji koja joj ne nudi nikakvu budućnost ni izglednu perspektivu? Ništa. Odlazi iz nje.


Matematički gledano, ideja je naprosto genijalna. Ako zaposlite jednu osobu smanjili ste broj nezaposlenih za jedan, ali ako tu osobu protjerate iz zemlje ne samo da ste smanjili broj nezaposlenih za jedan već ste smanjili i polazni obračunski broj i dugoročno riješili problem koji bi se u prvoj soluciji mogao ponovo javiti, jer priznaćete, poslovi su jedna vrlo nesigurna i promjenjiva pojava na koju se nije pametno dugoročno osloniti. Užitak je razmišljati o tome kako naši političari dugoročno brinu za nas. Koncept je toliko savršeno funkcionalan da su ga počele kopirati i susjedne zemlje Hrvatska i Srbija. Ali, ne trebaju našim političarima priznanja i pohvale, vijenci i lovorike. Dovoljno im je to da formula funkcioniše i nezaposlenost se smanjuje. Rapidno. Svaki dan po nekoliko autobusa mladih prestaje tražiti posao u BiH i počinje ga tražiti negdje drugdje. Postaju tuđi problem.
Masovan odlazak mladih, pa i onih malo starijih dovodi do predviđanja koja kažu da će do 2050. BiH biti država bijednih staraca. Od političara to nećete čuti. Od njih možete čuti samo da broj nezaposlenih opada. Na primjer, teško ćete čuti kolika je stopa nezaposlenosti koja trenutno iznosi nevjerovatnih 41,65% (stopa nezaposlenosti od 57,5% sa početka teksta se odnosi samo na mlade).
Za kraj, kao apsolutni dokaz genijalnosti bosanskohercegovačkih političara navodim podatak da emigracija godišnje u BiH pošalje tri miljarde KM što pokriva 13% BDP-a. Procjenjuje se da još toliko novca od emigracije uđe putem neformalnih kanala. Još jedan ekonomski pokazatelj u kojem je Bosna i Hercegovina među svjetskim prvacima.
Ako ima još neko da sumnja u sposobnost naših političkih elita i misli da bi ovu zemlju trebalo mijenjati neka lagano počne sa pakovanjem i istraživanjem u koju zemlju da ide pa neka tamo mašta o promjenama jer se ovdje nema šta mijenjati. Ova zemlja je došla do kraja istorije, historije i povijesti. Ovdje se više ništa neće mijenjati.
Osim ako se situacija ne okrene, pa eventualno mladi protjeraju političke elite u masovni egzodus. Ali, za tako nešto bi se prvo trebali probuditi i sagledati gdje žive.


No comments: