Thursday, September 20, 2012

Zašto Banja Luka nema strane investicije? Vol. 2

Britanski magazin „FDI Intelligence“, inače dio poznatog „Finacial Times“ tradicionalno raspisuje konkurs „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ kojim se biraju najbolje destinacije za strane direktne investicije (SDI). Ocjenjuje se šest kategorija:
  • ekonomski potencijali,
  • ljudski resursi,
  •  troškovna isplativost,
  •   kvalitet života,
  •   infrastruktura i 
  •  biznis klima.
Kategorije u okviru kojih se gradovi i regioni ocjenjuju su: glavni gradovi (više od milion stanovnika), veliki gradovi (između pola miliona i milion), mali gradovi (između 250 hiljada i 500.000), mikrogradovi (ispod 250.000), veliki regioni (više od 250.000) i mali regioni (ispod 250.000 stanovnika).
Ove godine Vojvodina je osvojila četvrto mjesto na listi TOP 10 gradova i regija za strane direktne investicije u kategoriji efektivnosti troškova ulaganja. Još dva vojvođanska grada, Inđija i Sremska Mitrovica, osvojila su drugo i treće mjesto po istom kriterijumu, dok je Subotica zauzela deseto mjesto u kategoriji TOP SDI strategije gradova.
FDI Intelligence analizira tržišta i pruža vrijedne informacije onima koji promovišu svoje mjesto, onima koji traže novu lokaciju za razvoj posla ili onima koji samo analiziraju trendove. Fond za podršku investicija u Vojvodini ispunio je aplikaciju sa detaljnim uslovima poslovanja u pokrajini i od 110 prijavljenih evropskih regiona, ona je ušla među 10 najboljih. Lista gradova i regiona budućnosti nastala je prikupljenjem podataka u 253 evropska grada i 110 regiona u Evropi.
Nije mi namjera da sad detaljno analiziram svaku od kategorija i procjenjujem gdje se Banja Luka nalazi i koji su joj potencijali. Htio sam samo da podjelim ovu informaciju koja sama za sebe dovoljno govori kako se strane investicije privlače u sredinama koje se ozbiljno i profesionalno bave ovim poslom i kojima je to strateško opredjeljenje. Takođe, ovdje se jasno vidi na osnovu čega potencijalni investitori procjenjuju sredinu u kojoj razmatraju ulaganje i zašto daju prednost nekim gradovima ili regijama u odnosu na druge.
Procjenite sami kako bi se Banja Luka plasirala na ovoj listi sa strategijom privlačenja investitora koju danas ima (ili nema). Ubjeđen sam da ne bi uopšte ušla u razmatranje. Ponovo ističem da trenutno među gradovima i regijama u Evropi, a posebno u istočnoj Evropi, vlada strašna konkurencija i otimanje stranih investitora kojih nema dovoljno za sve, a oni biraju sredine koje im pružaju najbolje uslove i najveću bezbjednost za kapital koji ulažu.

No comments: