Monday, November 28, 2016

Arogancija je naskuplja stvar na svijetu


Arogancija je nešto što sebi u biznisu ne smijete nikada, nikada, nikada dozvoliti. Cijena može biti previsoka čak i za kratkoročno prepuštanje ovom opasnom poroku. Primjera o padu i propasti prouzrokovanih prepuštanju samodopadnosti i bahatosti je previše u svijetu biznisa. Postoje brojne kompanije za koje mlađe generacije nikad nisu ni čule, a koje su u svoja najslavnija vremena dominirale tržištima. Ima i onih čije uspjehe još uvijek dobro pamtimo.

Nokia je bila apsolutni lider na tržištu mobilnih telefona sa 50% udjela u tržištu u 2007. godini. Onda su počeli da se ponašaju arogantno. Iste te 2007. Apple je predstavio prvu verziju iPhone-a. Iako je Nokia među prvim proizvođačima predstavila softver za pametne telefone, oni stariji će se sjetiti da se zvao Symbian (dobro ste pročitali, stari ste ako se sjećate Symbiana), uporno su odbijali da prihvate novi tržišni trend koji je postavljao Apple sa iPhone-om, a ubrzo i Samsung i drugi proizvođači pokretani Android operativnim sistemom koji je razvijao Google. Taj trend, iniciran od strane Apple-a, je nalagao: kupci žele artistički dizajniran, lijep i moderan operativni sistem i mogućnost lakog skidanja tone aplikacija (iako je većina potpuno beskorisna i koristiće je samo nekoliko puta), moderno i jednostavno dizajniran uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir. U Nokiji su pak smatrali da oni kao dugogodišnji tržišni lideri vode igru i odlučuju u kojem smjeru će ići tržište. Insistirali su na inžinjerskoj arhitekturi operativnog sistema i prevelikom broju modela telefona kako bi zatvorili sve tržišne niše. Apple je imao samo jedan model. Prva verzija Androida je lansirana 2008. godine. Nokijin udio u tržištu u 2012. bio je manji od 3%.

Rast Androida, stagnacija iOS-a i propast Symbiana

Sličnu slobodu praktikovanja arogancije su sebi donekle dozvolili Microsoft i Apple. Microsoft zbog insistiranja na apsolutnoj dominaciji u tržištu softvera za PC, a Apple prije nekoliko godina, zbog tvrdoglavog stava da su najbolji telefoni oni sa veličinom ekrana od samo 4 inča, iako je bilo jasno da kupci žele veće ekrane. Obje kompanije su pretrpjele velike gubitke i izgubile dobar dio tržišta. Nokiju je ipak koštalo puno više, nisu dobili šansu za popravni ispit. Samsung je od nedavno na istom putu. Počeli su u kampanjama ismijavati konkurentske proizvode kako bi dokazali svoju nadmoć. Nakon prvog kiksa sva nadmjenost se raspršila kao mjehur od sapunice. Nakon povlačenja modela Note 7 zbog pregrijavanja i, u nekoliko slučajeva, eksplozije baterije Samsung se nalazi u velikim problemima. Sada mole potrošače da im pruže još jednu šansu i ponovo ukažu povjerenje. Čisto sumnjam da će vratiti izgubljenu poziciju. Nokijin slobodan pad je zapravo počeo povlačenjem miliona uređaja zbog neispravne baterije 2007. godine. Kakve li zanimljive koincidencije.

Inovativnost, fleksibilnost i brzo reagovanje na nove trendove su ono što kompaniju može održati vitalnom i svježom. Menadžment u kriznim situacijama može znatno pomoći, ali to je već liječenje simptoma, nije prevencija.

Ove godine najveći rast na tržištu pametnih telefona ostvaruje Huawei, kompanija za koju je prije koju godinu malo ko čuo. Njihove prve perjanice modeli P9 i Mate 9 (koji je tek nedavno predstavljen) spadaju u sami tehnološki vrh na tržištu pametnih telefona. Nakrcani su besprekornim hardverom, ažurnim softverom, svim inovacijama koje pružaju i drugi "stariji" proizvođači sa još po kojom dodatnom jedinstvenom opcijom ili karakteristikom kao što izuzetno moćna dvostruka glavna kamera razvijena u saradnji sa legendarnim njemačkim proizvođačem kamera Leica. I sam koristim Huawei P9, volim da fotografišem (amaterski) i apsolutno sam oduševljem sa mogućnostima kamere. Ovdje možete da se uvjerite u kvalitet fotografija koje sam uslikao sa P9. Uređaji su izrađeni od vrhunskih materijala, nema ni traga jeftinoj plastici. I sve to po znatno nižoj cijeni od one koju traži Apple ili Samsung. Huawei već drugu godinu za redom zauzima čvrsto treće mjesto na listi proizvođača po udjelu u svjetskom tržištu, odmah iza Samsunga i Appla, a na ogromnom kineskom tržištu su lider. Neki će reći da je to zbog rapidnog rasta azijskog tržišta na kojem je Huawei domaći igrač, ali to je samo djelimično istinito. Trenutno, najbrže rastuće tržište za mobilne telefone je Afrika. Ali, ovi statistički podaci mogu da iznenade samo neupućene. Huawei je još 2012. prestigao Ericsson i postao najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu.


Pored izvrsnih telefona Huawei nudi odlične gedžete koji prate pametne telefone. Njihov pametni sat je jedan od najboljih na tržištu, a VR set oduševljava kvalitetom izrade. Huawei, slično kao i Apple, koristi artistički pristup u dizajniranju svojih proizvoda, tako da njihovi flagship modeli zaista izgledaju odlično.

Ono što posebno oduševljava kod ove ambiciozne kompanije je njihovo investiranje u istraživanje i razvoj. Od 170.000 zaposlenih u kompaniji, čak 76.000 je uključeno u istraživanje i razvoj. Huawei u svom sastavu ima 21 razvojni institut u 15 zemalja svijeta. U 2014. kompanija je uložila 6,4 milijarde dolara u istraživanje i razvoj. Ovi podaci govore da Huawei ne misli ostati na trećem mjestu i da ozbiljno grabi ka samom vrhu ljestvice. Poljuljani Samsung mu trenutno otvara veliki prazan prostor, makar samo u tržištu Android telefona. Iako, za očekivati je da će se ubrzo pojaviti i nova imena koja će igru učiniti još interesantnijom. 

Huawei P9

Kako će se stvari odvijati u budućnosti, u kojem smjeru će se kretati tržište i ko će biti budući lideri teško bi odgonetnuli i Steve Jobs, Warren Buffett i Nostradamus taman i kada bi zajedno napravili kongres. Potrošači vape za novim idejama, tehnologijama i rješenjima koja će ih iznenaditi, a novi proizvođači dolaze sa svježim idejama i inovacijama. Jedno je sigurno, pojaviće se novi igrači, izmješaće se karte, a arogantni neće preživjeti.

No comments: